Care este diferența între un Plan Cadastral la scara 1:2000 și 1:500?

Planul Cadastral este o reprezentare cartografică la o scară fixă care exprimă detaliile din teren din mai multe aspecte. Scările pot să difere în funcție de scopul pe care un plan cadastral îl are de îndeplinit pentru autorități sau pentru proprietarii de imobile dintr-un UAT. Cele mai des solicitate scări sunt cele 1:500 și 1:2000 iar noi o să îți explicăm care este diferența dintre cele două.

Planurile cadastrale au fost întocmite în perioada 1975-1985 și sunt reactualizate de fiecare dată când situația din teren o impune prin schimbările efectuate la un anumit moment. Nu este o regulă ca în fiecare localitate să fie realizate planuri cadastrale la ambele scări dacă situația din teren nu o impune. Ce înseamnă asta? Scara este influențată de densitatea construcțiilor și a detaliilor, în general, din teren. Dacă o localitate are o densitate medie sau mică, scara poate să fie una mai mare care să cuprindă totalitatea imobilelor și elementele componente ale UAT-ului de referință.

Ai nevoie de Copie Plan Cadastral?
Nu știi Numărul de Carte Funciară? Identifică după adresă

Ce cuprinde un plan cadastral? 

În termeni generali, planul cadastral cuprinde: numerotarea cadastrală a fiecărei parcele, precizarea categoriei de folosință a parcelelor precum și a construcțiilor cu caracter permanent prin simboluri distincte, cartarea construcțiilor (reprezentarea schematică a imobilelor), elemente ce țin de rețelele de comunicație și punctele din rețeaua geodezică de sprijin (cote, curbe de nivel).

Deci cum influențează scara de reprezentare? 

Scara 1:500 este utilizată în condițiile în care zona de interes are o densitate foarte mare de elemente fizice care necesită o reprezentare mult mai detaliată. În astfel de situații se poate vorbi de o reprezentare în medie de 50 de parcele/ha și dimensiuni ale detaliilor care ajung la valoarea de 0,5 m.

Scara 1:2000 este o scară de reprezentare la scară mai mare, care are scopul de a surprinde mai multe imobile pe o rază mai mare față de scara 1:500. Dimensiunea detaliilor nu sunt mai mică de 2 metri și se urmăresc suprafețe întinse de teren. Este recomandată o astfel de scară atunci când categoria terenului reprezentat este de importanță economică mare (spre exemplu în agricultură: terenuri pomicole, viticole) sau în cazul reprezentării intravilanelor localităților.

Atenție

Acest articol a fost redactat în data de 2022-03-01 și nu reprezintă un document oficial. Pentru informații oficiale și actualizate te rugăm să te adresezi Oficiului sau Biroului de care aparține imobilul tău. Cfunciara.ro nu își asumă eventualele greșeli sau întârzieri de actualizare a informației.

Articole Copie Plan Cadastral

Alte articole scrise de specialiștii noștri în legătură cu Copia Planului Cadastral. În cazul în care ai întrebări, nu ezita să folosești Formularul de Ajutor.

Suport clienți