Ce este o Copie de Plan Cadastral 1:500 și de este solicitat în cadrului Bucureștiului?

Planul cadastral este o reprezentare cartografică derivată din ridicările topografice, care este obținut prin evidențierea elementelor de planimetrie din planurile topografice realizate în perioada 1975-1985. Aceste planuri sunt considerate a fi planuri cadastrale dacă cuprind anumite detalii ale terenului, și anume: precizarea numerelor de hotar care fac delimitarea unităților administrativ teritoriale cât și a limitelor de intravilan din localitate, numerotarea parcelelor, precizarea categoriilor de folosință prin utilizarea de semne convenționale și reprezentarea construcțiilor din teren, împreună cu numărul adresei al fiecărui imobil.

Scopul unui plan cadastral este de a evidenția elementele din teren fiind un plan care ajută la stabilirea detaliilor liniare și la determinarea caracterului legal al amplasamentelor din teren.

Ai nevoie de Copie Plan Cadastral?
Nu știi Numărul de Carte Funciară? Identifică după adresă

Pentru că ne-am referit la detaliile liniare din teren, în cazul Bucureștiului, particularitățile în ceea ce privește zona construită este foarte amănunțită, fiind cea mai aglomerată unitate administrativ teritorială din țară. Din acest motiv, fiind o densitate foarte mare a țesutului construit, se iau în considerare două tipuri de reprezentări și anume două scări de precizie. Noi o să vă vorbim de scara 1:500. Această scară este o scară fixă, de reprezentare, care surprinde elemente din teren și mai exact elemente care sunt învecinate cu imobilul pe care îl deții. Astfel, parcela de teren surprinsă este încadrată într-un spațiu restrâns, unde mărimea detaliilor se face la 0,5 m. Printr-o astfel de scară se evidențiază zone restrânse din țesutul urban, cum ar fi o stradă sau o porțiune dintr-un cartier de locuințe. De ce sunt necesare aceste detalii? Reglementările în ceea ce privește urbanismul și amenajarea teritoriului sunt aspecte de mare interes în cazul în care se dorește adăugarea de elemente la ansamblul construcțiilor deja existente. Astfel, analiza și încadrarea unor proiecte se face prin verificarea zonei de referință, atât în spațiu cât și din punct de vedere al cadrului legal impus. Prin planul cadastral 1:500 sunt urmărite amplasarea construcțiilor din zonă dar și cele din interiorul imobilului tău, zonele de acces și spațiul pus la dispoziție, elementele orientative ale infrastructurii edilitare și încadrarea imobilului într-o categorie de folosință, în cazul în care acesta se află în proximitatea unor zone unde ridicarea de construcții este interzisă.

Atenție

Acest articol a fost redactat în data de 2022-04-21 și nu reprezintă un document oficial. Pentru informații oficiale și actualizate te rugăm să te adresezi Oficiului sau Biroului de care aparține imobilul tău. Cfunciara.ro nu își asumă eventualele greșeli sau întârzieri de actualizare a informației.

Articole Copie Plan Cadastral

Alte articole scrise de specialiștii noștri în legătură cu Copia Planului Cadastral. În cazul în care ai întrebări, nu ezita să folosești Formularul de Ajutor.

Suport clienți