Extras de Carte Funciară pentru Construcții

Cărțile funciare sunt registre naționale ale evidenței imobilelor de pe teritoriul țării. Intabularea unui imobil se realizează în momentul în care un astfel de registru este deschis și semnifică intrarea în legalitate a unui imobil, fiind asigurate drepturile unor persoane față de bunul imobil atribuit. Situația cadastral juridică nu poate să fie modificată de alte persoane decât de către proprietar, dar totuși, datele cuprinse într-o carte funciară pot să fie accesate, fiind publice. 

Modalitatea prin care sunt transmise datele este sun forma unui extras de carte funciară cu număr de înregistrare și semnătură fizică sau digitală. Într-un extras normal pentru informare, datele reprezintă situația unui imobil în momentul obținerii actului, și doar datele care îl descriu în prezent. Toate datele care au fost radiate din diferite motive nu sunt vizibile, dar sun păstrate în cartea funciară originală din arhiva instituției OCPI.

Ai nevoie de Extras de Carte Funciară?
Nu știi Numărul de Carte Funciară? Identifică după adresă

Imobilele pentru care sunt deschise cărți funciare sunt terenurile, construcțiile și unitățile individuale. Noi o să îți vorbim acum despre construcții deoarece aceste trebuie să fie împărțite. În ceea ce privește fondul locativ avem case individuale și avem condominii. Cum se face diferențierea? În cazul unui condominiu sunt cuprinse mai multe imobile intabulate separat, deși acestea sunt legate între ele în aceeași construcție. În cazul unei case individuale, se consideră o singură proprietate intabulată. În general, o casă de locuit nu este intabulată separat față de teren, astfel că datele referitoare la construcție sunt cuprinse în cadrul cărții funciare a terenului. În cazul unui condominiu, se înființează o carte funciară în momentul în care una dintre unitățile componente în acesta îți deschide o carte funciară. Documentul poartă denumirea de carte funciară colectivă. Principiul de exprimare al informațiilor este identic la orice carte funciară, astfel că datele cuprinse fac referire la situația tehnică, juridică și economică.

Cum arată o carte funciară colectivă? 

Din punct de vedere tehnic, se face identificarea registrului prin numărul de carte funciară și numărul topografic sau cadastral, se transmit datele legate de localizare și de suprafața pe care acest condominiu o ocupă și se face împărțirea unităților individuale într-un tabel. Tabelul conține la rândul lui informații cu caracter tehnic, în ceea ce privește localizarea, suprafața, observațiile în ceea ce privește dotarea sau destinația de utilizare și identificatorul electronic al cărții funciare deschise. În continuarea cărții funciare se face descrierea fiecărei unități individuale din perspectiva juridică prin documentațiile cadastrale și actele care stau la baza drepturilor reale, cât și a fundamentului tehnice realizat. Ultima parte a cărții funciare colective este descrisă de sarcinile în care fiecare unitate individuală este implicat sau în cazul în care sarcinile nu sunt existente mențiunea se face prin indicarea în fapt.

Atenție

Acest articol a fost redactat în data de 2022-05-24 și nu reprezintă un document oficial. Pentru informații oficiale și actualizate te rugăm să te adresezi Oficiului sau Biroului de care aparține imobilul tău. Cfunciara.ro nu își asumă eventualele greșeli sau întârzieri de actualizare a informației.

Articole Extras de Carte Funciară

Alte articole scrise de specialiștii noștri în legătură cu Extrasul de Carte Funciară. În cazul în care ai întrebări, nu ezita să folosești Formularul de Ajutor.

Suport clienți