Extras de Carte Funciară pentru un apartament

Extrasul de carte funciară este un document care stă la baza descrierii unui imobil din punct de vedere tehnic, juridic și economic. Datele consemnate într-un extras de carte funciară pentru informare sunt publice și oferă date din prezent constituind situația cadastral-juridică a unui imobil. Bineînțeles, informațiile din trecut sunt de asemenea date care pot fi accesate dar doar prin eliberarea unei copii avizate de către o persoană autorizată din instituția ANCPI.

Cum recunoști o carte funciară a unui apartament? 

Apartamentul este o unitate individuală din cadrul unui condominiu care a trecut prin procesul de apartamentare, adică împărțirea unităților individuale printr-o documentație cadastrală care atestă limitele și suprafețele clare a fiecărui imobil. Numărul de carte funciară al apartamentului, cât și cel al condominiului, este determinat de numărul de carte funciară al terenului. 

Cum? 

Vă dăm exemplul următor: numărul de carte funciară al terenului este 12345, dacă există un singur condominiu pe acest teren el va avea numărul de carte funciară 12345-C1, iar prima unitate individuală intabulată va avea numărul de carte funciară 12345-C1-U1. Fiecare carte funciară din cadrul condominiului va deține o carte funciară deschisă în momentul intabulării și va primi un număr „U” în ordinea intabulării lor, astfel că nu vor corespunde conform numărului de apartament.

Ai nevoie de Extras de Carte Funciară?
Nu știi Numărul de Carte Funciară? Identifică după adresă

Venim și cu informații legate de tipul datelor dintr-un extras de carte funciară pentru un apartament. Principiul este identic ca pentru toate tipurile de extrase de carte funciară pentru informare. Datele tehnice, juridice și economice sunt descrise în cadrul unui formular structurat. Datele tehnice fac referire la identificarea cărții funciară conform identificatorilor specifici, la adresa de localizare, cât și la suprafața utilă și desfășurată a imobilului. Datele referitoare la proprietari sunt bazate pe documentații cadastrale de unde este determinată calitatea de drept real a unei persoane sau a mai multora. 

Pe lângă documentațiile referitoare la proprietari, sunt adăugate și documentații tehnice, unde acestea sunt introduse ca mențiuni succinte. Exemplul cel mai concret este mențiunea referitoare la un releveu. Acesta este o schiță sau un plan divizat, în format orizontal unde sunt evidențiate divizarea încăperilor prin pereți despărțitori, poziționarea căilor de acces, dotărilor cât și alte elemente anexate imobilului. 

La final, cartea funciară cuprinde secțiunea de sarcini, unde sunt trecute sarcinile actuale în care imobilul este implicat, pentru a oferi o referință economică.

Atenție

Acest articol a fost redactat în data de 2022-05-24 și nu reprezintă un document oficial. Pentru informații oficiale și actualizate te rugăm să te adresezi Oficiului sau Biroului de care aparține imobilul tău. Cfunciara.ro nu își asumă eventualele greșeli sau întârzieri de actualizare a informației.

Articole Extras de Carte Funciară

Alte articole scrise de specialiștii noștri în legătură cu Extrasul de Carte Funciară. În cazul în care ai întrebări, nu ezita să folosești Formularul de Ajutor.

Suport clienți