Care este diferența între extrasul de carte funciară pentru informare și extrasul de carte funciară pentru autentificare?

Extrasul de carte funciară este un document emis de biroul de carte funciară și conține informații referitoare la un anumit imobil. Există două tipuri principale de extrase de carte funciară: extrasul pentru informare și extrasul pentru autentificare. În următoarele rânduri vă vom prezenta diferența dintre ele:

Extrasul de Carte Funciară pentru informare:

Extrasul de carte funciară pentru informare poate fi solicitat de orice persoană interesată, fără a justifica în vreun fel interesul asupra imobilului respectiv. 

  • Scop: Este emis pentru a furniza informații generale cu privire la imobil.
  • Conținut: Conține date despre proprietarul actual, informații tehnice (suprafața terenului/unității individuale, dimensiuni laturi, adresa imobilului), clădiri existente pe teren, ipoteci, sarcini, privilegii și alte drepturi asupra imobilului.
  • Utilizare: Este adesea folosit în scopuri de informare sau de cercetare preliminară pentru a obține o imagine de ansamblu asupra stării tehnico-juridice a imobilului fără a implica vreun tip de transferuri de drepturi.
Ai nevoie de Extras de Carte Funciară?
Nu știi Numărul de Carte Funciară? Identifică după adresă

Extrasul de Carte Funciară pentru autentificare:

Spre deosebire de extrasul de carte funciară pentru informare, extrasul de autentificarese eliberează la cererea notarului public, în vederea autentificării actelor juridice prin care se constituie, se modifică sau se transmite un drept real imobiliar 

  • Scop: Este emis pentru autentificarea oficială a unei tranzacții care are ca obiect imobilul de interes.
  • Conținut: Conține informații similare cu extrasul pentru informare, dar este confirmat de biroul de carte funciară prin semnătura și ștampila unui funcționar autorizat. Acest document este adesea necesar în tranzacțiile imobiliare sau în alte situații legale pentru a confirma starea curentă a imobilului.
  • Utilizare: Este utilizat în mod specific pentru a dovedi starea actuală și exactă a imobilului la momentul unei tranzacții imobiliare, iar prin emiterea acestuia numărul cadastral la care se referă extrasul se indisponibilizează pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare, începând cu data, ora și minutul depunerii cererii și terminând cu sfârșitul celei de-a zecea zi lucrătoare.

În concluzie, deși ambele tipuri de extrase de carte funciară oferă informații despre un imobil, extrasul pentru informare este mai orientat către furnizarea de informații generale, în timp ce extrasul pentru autentificare este destinat tranzacțiilor legale ce au ca obiect imobilul de interes.

Atenție

Acest articol a fost redactat în data de 2024-01-03 și nu reprezintă un document oficial. Pentru informații oficiale și actualizate te rugăm să te adresezi Oficiului sau Biroului de care aparține imobilul tău. Cfunciara.ro nu își asumă eventualele greșeli sau întârzieri de actualizare a informației.

Articole Extras de Carte Funciară

Alte articole scrise de specialiștii noștri în legătură cu Extrasul de Carte Funciară. În cazul în care ai întrebări, nu ezita să folosești Formularul de Ajutor.

Suport clienți